Test zakopiańskich pączków

Przed zbliżającym się „Tłustym Czwartkiem” zdecydowaliśmy się sprawdzić jak wyglądają zakopiańskie pączki. Każdy z nas od lat miał swoje ulubione oraz cukiernię którą preferował. Tym razem zdecydowaliśmy się podejść naukowo i „zbadać” jak wyglądają paczki w naszym mieście. W ocenie pomagał nam znajomy cukiernik, by zachować bezstronność całkowicie nie związany z regionem. Sięgnęliśmy po pączki z sześciu różnych cukierni i piekarni. Były to Tesco (popularny dyskont), Cukiernia Amarena na Krzeptówkach, Cukiernia Samanta, Cukiernia W Podwórku, Piekarnia U Dańca, oraz Cukiernia Nalepa na Krupówkach. Staraliśmy się wybrać popularne cukiernie, takie które na co dzień w swojej ofercie mają pączki.

Przechodząc do rzeczy:

Pączek z Tesco – waga 67g. – cena 99 gr. –najtańszy pączek w zestawieniu. Nadzienie smaczne, ale nie była to marmolada. Pączek miękki, elastyczny, jednak nie pachnie drożdżami i sprawia wrażenie jakby był robiony na proszku do pieczenia. Brak pomady a zamiast niej cukier puder i brak skórki pomarańczowej. Generalnie smaczny, ale sprawiał wrażenie „sztuczności”

Amarena Krzeptówki – waga 98g – cena 2,5 zł – największy pączek w teście. Marmolada różana, dość dobra jednak jest jej zbyt mało. Ciasto sprawia wrażenie trochę zbyt twardego i suchego. Bardzo ładna pomada oraz sporo skórki pomarańczowej na wierzchu. Mimo pewnej suchości pączek bardzo smaczny.

Samanta – waga 83g – cena 2,5 zł – Mieliśmy problem z pączkami z Samanty. Firma ta ma własne receptury nieco odbiegające od klasycznych. W ofercie jest paczek z marmolada różaną i pomadą, ale bez skórki pomarańczy. Skórkę pomarańczy posiada z kolei paczek z nadzieniem morelowym. Postanowiliśmy się poświęcić i spróbować obie wersje ;) W obu wersjach nadzienia jest dużo i jest ono dobre, choć może marmolada różana jest nieco za słodka. Paczki poprawne, miękkie i elastyczne, dobrze wyrośnięte. Widać że smażone na dobrym tłuszczu. Niestety widać, że było nieco problemów z pomadą (z jednego nawet odpadła całkowicie).Oba pączki bardzo smaczne

Piekarnia u Dańca – 73g – cena 1,8 zł – Mało nadzienia co tym bardziej martwi ponieważ jest ono bardzo dobre. Chyba najlepsza marmolada w teście. Niestety same pączki dość suche i tłuste, a sama pomada krucha.

Cukiernia W Podwórku – waga 83g – cena 1,5 zł – Mało marmolady. Ma ona zresztą dość specyficzny smak i nie byliśmy w stanie się zgodzić czy jest to marmolada różana. Bardzo słodka. Sam pączek zbyt twardy i zbity, ciasto zbyt suche. Pomada sucha i krucha, brak skórki pomarańczowej. Co najgorsze pączek sprawiał wrażenie jakby był smażony na starym tłuszczu.

Cukiernia Nalepa na Krupówkach – waga 91g – cena 2 zł – Dobra ilość bardzo dobrej, różanej marmolady. Sam pączek miękki i elastyczny, ale mało wyrośnięty. Pomada poprawna, jednak brak skórki pomarańczowej. Niestety pączek, mimo że dobry w smaku, nasiąknięty był starymi prawdopodobnie za mało rozgrzanym tłuszczem.

A oto masz ranking

  1. Cukiernia Samanta
  2. Cukiernia Amarena
  3. Piekarnia u Dańca
  4. Tesco
  5. Cukiernia Nalepa
  6. Cukiernia w Podwórku

Mimo wątpliwości jakie niektórzy zakopiańczycy żywią wobec produktów skądinąd znanej i popularnej Samanty, w naszym teście jej pączki wypadły najlepiej. Były smaczne i najbardziej profesjonalnie wykonane. Mimo ze u Dańca czy W Podwórku była lepsza marmolada, a Amarena miała najlepsza pomadę, w paczkach Samanty wszystko jest na dobrym poziomie, a co także ważne, nie mają żadnych poważnych słabych stron.

Nasze dwa pierwsze miejsca to też pączki najdroższe. Czy faktycznie jakość jest warta tej ceny? To już państwo musicie ocenić samodzielnie.