Czas po Tatrami można spędzać nie tylko w Zakopanem. W południowej Małopolsce jest mnóstwo miejsc interesujących, wartych zobaczenia. Do jednego z nich udaliśmy się niedawno. Wyruszyliśmy na Polski Spisz, do odległego o około 45 kilometrów od Zakopanego zamku w Niedzicy.
Niedawno pisaliśmy o pięknym zamku w naszym regionie, o Zamku w Niedzicy. Trzeba też powiedzieć o innym zamku także związanym z regionem, a położonym po drugiej stronie Tatr, na Słowackiej Orawie. Mimo, że położony na sąsiedniej Słowacji, już na pierwszy rzut oka wydaje się znajomy. Nic dziwnego gdyż występował w szeregu filmach w tym hollywoodzkich. Grał w naszym serialu „Janosik”, kultowym „Nosferatu” Murnaua czy popularnym „Ostatni Smok”, wiec dla wielu owa charakterystyczna groźna bryła może wydawać się znajoma.
Przed zbliżającym się „Tłustym Czwartkiem” zdecydowaliśmy się sprawdzić jak wyglądają zakopiańskie pączki. Każdy z nas od lat miał swoje ulubione oraz cukiernię którą preferował. Tym razem zdecydowaliśmy się podejść naukowo i „zbadać” jak wyglądają paczki w naszym mieście.
Pytanie które najczęściej słyszą zakopiańczycy, obok „gdzie jest najbliższa Biedronka”, to gdzie dobrze zjeść w Zakopanem. I prawie każdy mieszkaniec ma problem z odpowiedzią na to pytanie. W Zakopanem są dziesiątki miejsc w których można coś zjeść, ale które można z czystym sumieniem polecić? Oczywiście wiele zależy od indywidualnego gustu i smaku, ale można powiedzieć że są pewne ogólne zasady. Mieszkaniec poszukuje głównie miejsca, w którym w miarę dobrze, bezpiecznie i tanio może zjeść. Bezpiecznie, czyli bez ryzyka zatrucia, co niestety może w Zakopanem grozić.